Koulutiellä jälleen, tosin nyt opiskelu on jotain ihan muuta kuin mikään tähän mennessä. 4-kympin kriisiin kuuluu kuulemma, että lähdetään opiskelemaan joko hoito- ja hoiva-alaa tai sitten käsityöläisammattiin ja minä sitten valitsin tämän jälkimmäisen. Sattuman ja suosituksen kautta alaksi valikoitui tarpeistonvalmistus ja tällä tiellä ollaan ja katsotaan mihin asti se vie. Vaan mennessä näkee ja täältä blogista voi seurata, että mitä kaikkea olen ennättänyt oppia.

Sana tarpeistonvalmistus ei kerro monellekaan juuri mitään, mutta kun sitä hiukan avaa, että kyseessä on teatterin pienrekvisiitta, niin jo vähän enemmän. Tarpeistonvalmistus on lähinnä sitä, mikä jää lavastuksen ja puvustuksen väliin.


tiistai 29. huhtikuuta 2014

Työssäoppiminen

KEVÄÄN TYÖSSÄOPPIMINEN

Kevään työssäoppimisen suoritan Tampereen Työväen Teatterissa ja kevään pyhistä huolimatta harjoittelu on lähtenyt hyvin käyntiin. Olen ennättänyt työssäoppimisohjaajan kanssa tehdä vaikka mitä syksyn tuleviin esityksiin ja niistä sitten mahdollisesti lisää syksyllä, kunhan esi-illat ovat ohitse, mutta  jotain jo voin kertoa. Vielä ehtii -näytelmän tarpeisto oli jo pitkällä kun minä tulin harjoittelemaan, mutta johonkin ennätin minäkin mukaan. Alkuun rakentelimme lehtinippuja näytelmän päähenkilön kotiin, koska hänen kotisiivoojansa on lähtenyt miehensä kanssa Espanjaan eläkepäiviä viettämään ja päähenkilön kodin nurkat olivat alkaneet rönsyillä. Kukat olivat olleet hoitamatta ja ennätin myös kukkatalkoisiin mukaan, jossa ensin etsimme varastosta jo vähän ränsistyneistä kukkia, "istutimme" ne ruukkuihin ja tervapaperia mullaksi päälle ja lisäksi kukkia vielä vanhennettiin ja harmaannutettiin, jotteivät ne vaan olisi liian hyväkuntoisia. Lisäksi kävimme keräämässä varastosta lisää rompetta ja roinaa päähenkilön rönsyilevään kotiin. Näytelmästä on ennakkoesitykset jo keväällä, vaikka varsinainen ensi-ilta onkin syksyllä. Itse kävin katsomassa näytelmän eilen ja pidin näkemästäni; asiallista asiaa vanhenemisesta, mutta hauskasti ja upeiden veteraaninäyttelijöiden esittämänä. 

Kaikenlaista kivaa olen jo ennättänyt tehdä syksyn tulevia varten, mutta myös jotain, joka ei sitten tullutkaan mihinkään käyttöön, mutta jäävätpä ne varastoon mahdollista myöhempää käyttöä varten. Valkoisista sulista oli tehty lyhyitä puuhkia, jotka olivat likaantuneet ja pesussa painuneet kasaan. Päätin kokeilla, että vieläkö ne olisi pelastettavissa käyttöön ja laitoin puuhkat uudestaan veteen likoamaan.

Pesun jälkeen otin sitten puuhkat yksitellen käsittelyyn ja hiustenkuivaajalla kuivaamalla pöyhin niitä entiseen loistoonsa. Ehken nyt sentään entistä loistoa saavuttanut, mutta ainakin melko pöyheiksi ne kuitenkin sain ja niipä ne jäivät odottamaan uutta käyttöä.



Tässä hiukan esimerkkejä jo tehdyistä töistä ja muista myöhemmin lisää, kunhan ensi-illat ovat syksyllä ohitse.