Koulutiellä jälleen, tosin nyt opiskelu on jotain ihan muuta kuin mikään tähän mennessä. 4-kympin kriisiin kuuluu kuulemma, että lähdetään opiskelemaan joko hoito- ja hoiva-alaa tai sitten käsityöläisammattiin ja minä sitten valitsin tämän jälkimmäisen. Sattuman ja suosituksen kautta alaksi valikoitui tarpeistonvalmistus ja tällä tiellä ollaan ja katsotaan mihin asti se vie. Vaan mennessä näkee ja täältä blogista voi seurata, että mitä kaikkea olen ennättänyt oppia.

Sana tarpeistonvalmistus ei kerro monellekaan juuri mitään, mutta kun sitä hiukan avaa, että kyseessä on teatterin pienrekvisiitta, niin jo vähän enemmän. Tarpeistonvalmistus on lähinnä sitä, mikä jää lavastuksen ja puvustuksen väliin.


tiistai 2. lokakuuta 2012

Naamiot

Positiivi naamio

Tähän positiivi naamioon pohja tehtiin savesta ja erona negatiivi naamioon, niin tässä paperikerrokset lisätään savipohjan päälle. Aiheena oli osasomme opettajat karikatyyrikuvina. Omalle kohdalleni sattui parrakas miesopettaja ja parta aiheutti heti alkuunsa jo päänvaivaa, mutta kuinkas sitten kävikään; ratkesiko ongelma ja oliko se kaiken päänvaivan väärtti?

Savipohja muotoiltiin valokuvsta tehtyjen piirroskuvien pohjalta ja päädyin jättämään parran pois pohjasta ja päätin muotoilla sen vasta paperointi vaiheessa. Savinaamio pohjustetaan kerroksella astianpesuainetta, jonka jälkeen voi aloittaa paperoinnin.

Tässä paperointi on jo pitkällä; toinen tai kolmas kerros. Kolmannen ja neljännen kerroksen väliin lisätään kerros pelkkää puuliimaa, joka antaa naamiolle kestävyyttä. Jos naamio olisi tulossa oikeasti teatterikäyttöön, niin tässä vaiheessa kerrosten väliin voisi lisätä myös kerroksen sideharsoa (ohutta, ei vaippaharsoa), jolloin naamioon tulisi vielä lisää kestävyyttä.


Oli sovittu, että naamioista tulee valkoisia, joten viimeinen paperointi tehtiin mulperipaperilla. Viimeisessä kerroksessa oli sitten tehtävä ratkaisuja parran suhteen. Olin jo aikaisemmin tuuminut, että se syntyisi "nipistelemällä" paperia ja nyt sitten tuumasta toimeen ja kokeilemaan, että onnistuisiko se. Kyllä se omiin silmiin parralta näytti ja alun pähkääminen oli ehkä liioitetua ongelman ratkaisuun nähden, mutta olisiko ongelma ratkennut näin helposti, jollei se olisi vaatinut sitä ylimääräistä pohdintaa?


Paperointi on nyt valmis ja alkoi naamion irroittaminen muotista; helpommin sanottu kuin tehty! Paperi kutistuu hiukan kuivuessaan ja oli sitten todella tiukassa, mutta kuten joku oman naamionsa jo irroittanut lohdutti, niin "on tekniikkalaji, ei voimalaji". Eipä sitten tosiaan vaatinut voimaa, kun sopivasti alkuun pääsi, mutta sen sopivan alun saaminen oli jo vähän työläämpää. Vaan eihän se vielä tähän loppunut. Pohjan ja naamion välissä oli vielä savikerros ja se oli kaivettava, koverrettava ja nypittävä pois. Tässä työ vielä edessä.


Kun kaikki savi on saatu pois, naamioon leikattiin silmä- ja sierainaukot. naamio paperoitiin vielä valkoisella paperilla myös sisäpuolelta. Lopuksi naamion reuna tasattiin ja reuna sekä silmäaukot huoliteltiin paperilla, joka meni naamion molemmille puolille.


Valmis naamio ja karikatyyri eräästä opettajastamme; nenä näyttelee nyt pääosaa ja siinä on tämän jutun idea tällä kertaa.