Koulutiellä jälleen, tosin nyt opiskelu on jotain ihan muuta kuin mikään tähän mennessä. 4-kympin kriisiin kuuluu kuulemma, että lähdetään opiskelemaan joko hoito- ja hoiva-alaa tai sitten käsityöläisammattiin ja minä sitten valitsin tämän jälkimmäisen. Sattuman ja suosituksen kautta alaksi valikoitui tarpeistonvalmistus ja tällä tiellä ollaan ja katsotaan mihin asti se vie. Vaan mennessä näkee ja täältä blogista voi seurata, että mitä kaikkea olen ennättänyt oppia.

Sana tarpeistonvalmistus ei kerro monellekaan juuri mitään, mutta kun sitä hiukan avaa, että kyseessä on teatterin pienrekvisiitta, niin jo vähän enemmän. Tarpeistonvalmistus on lähinnä sitä, mikä jää lavastuksen ja puvustuksen väliin.


lauantai 5. tammikuuta 2013

Nuket

Muottien valaminen

Nuken valmistus jatkui muottien valamisella. Palstoliinimallit valettiin kipsiin, joista sitten tulee muotit paperointia varten. Kipsi sekoitettiin taas valmiiksi ja se kaadettiin astiaan. Astia tärisytetään, jotta ilmakuplia ei jäisi kipsiseokseen. Kun kipsi oli hiukan jähmettynyt plastoliinimalli asetettiin siihen niin, että noin puolet mallista painui kipsiin ja puolet jäi kipsin yläpuolelle.


Koska kädet olivat hiukan koverat, niin niissä jouduin tukemaan kipsiä niin, että se nousisi sormissa ylöspäin, jolloin taas puolet mallista olisi uponnut kipsiin ja puolet jäi kipsin yläpuolelle. Jollei sormia olisi tukenut, niin sormenpäät olisi jäänyt ilmaan ja vastakappaletta tehdessä joko sormien alle olisi jäänyt tyhjää tai sitten sormet olisivat muodostaneet ikään kuin tunnelin tai luolan ja mallin irrottaminen ei olisi onnistunut. Kummassakin tapauksessa paperointi ei olisi onnistunut; ensimmäisessä vaihtoehdossa paperoinnille ei olisi ollut mallia ja toisessa paperointi ei olisi onnistunut lainkaan tai jos sen olisi saanut tehtyä tuohon onteloon, niin niitä ei olisi saanut sieltä enää irti rikkomatta muottia.


Kun pohjakipsi on kovettunut, niin kipsi käydään läpi kovalla vaahdolla eli mäntysuopaa ja vettä vaahdotetaan ja se sivellään kipsiin estoaineeksi, niin etteivät muotit tartu yhteen. Kova vaahto sivellään kolmesti, siten että se ehtii välissä kuivua ennen uutta kerrosta. Kun kova vaahto on kuivunut, niin sekoitetaan uusi kipsi ja se kaadetaan varovasti pohjamuotin päälle. Varotaan kaatamasta kipsiseosta suoraan mallien päälle, kaadetaan se kulmien tai välikohtien kautta. Kipsiin on hyvä kirjoittaa mitä muotin sisällä on sekä nimi ja päiväys, jotta tietää mitä muotissa on ja myöhemmin, että mitä ja milloin on muotin tehnyt.


Kun kipsi on kuivunut, niin muotin voi avata. Puukolla on hyvä käydä ensin kaikki muotin reunat läpi, jos kipsi on mennyt hiukan reunoista päällekkäin, niin ne voi rapsutella pois tai leikata auki. Sitten puukon terä painetaan saumakohtaan ja hiukan puunuijalla koputetaan päälle, jolloin muotin pitäisi avautua, jos tämä ei vielä riitä, niin käydään saumakohdat uudestaan läpi, jottei kipsiä olisi enää sauman päällä. Muottia voi varovasti koettaa avata myös toisesta kohtaa. Kun muotti aukeaa, niin varotaan, etteivät muotit pääse kolahtamaan pöytään tai peräti lattialle. Ja muotit irrotetaan toisistaan nostamalla ylöspäin, ei nitkuttamalla erikseen, jotta reunat eivät murru.


Muotit nostetaan kuivumaan puurimojen päälle, niin että ilma pääsee kiertämään myös muottien alla.


Pään muotin tekemine alkoi kuten muidenkin muottien tekeminen: ensin pohjakipsi, joka tärisytetään ilmakuplista, painetaan muotti kipsiin sen hiukan jähmetyttyä. Nyt vaan kävi niin, että kipsi ehti ehkä ihan hiukan jähmettyä liikaa tai se oli jo alkuunsa liian sakeaa, niin muotin painaminen ei enää onnistunut ihan toivotulla tavalla ja se jäi vähän liian pintaan. Mutta vielä hetki jatkettiin entisen tahtiin; kova vaahto estoaineeksi ja annetaan kuivua.


Tästä eteenpäin työvaiheet hiukan muuttuvat, koska päästä tehdään kolmiosainen muotti. Kasvoihin rakennetaan plastoliinistä este, joka tulee hiukan kasvojen keskiosasta sivuun. Esteellä rajataan, että kipsivalu voidaan tehdä kahdessa osassa. Kipsiä valutetaan enemmän esiin jääneen kasvojen puoliskon päälle varovasti ohut kerros ja sitten puhalletaan voimakkaasti, jotta kipsi painuu muotin päälle ja asettuu joka kohtaan. Kipsin annetaan hiukan jähmettyä ennen kuin laitetaan uusia kerroksia ja uudet kerrokset tuetaan sideharsopalasilla. 


Kipsiä tulee olla noin kahden sentin kerros kasvojen päällä ja se jätetään kuivahtamaan.


Kun kipsi on kuivahtanut esteenä toiminut plastoliini poistetaan. Kipsi suojataan taas kolmella kerroksella kovaa vaahtoa ja sen annetaan kuivua.


Kasvojen toinen puolisko käydään samalla tavalla läpi kuin ensimmäinenkin. Ensimmäinen kipsikerros varovasti valelemalla, sitten sen kuivahdettua hiukan loput kerrokset sideharsolla tukien.


Muotin annetaan taas kuivahtaa ennen muotin avaamista. Avaaminen tapahtuu kuten muidenkin muottien; ensin käydään saumakohdat läpi, sitten varovasti puukolla ja puunuijalla avaten. Nyt erityisesti varotaan, etteivät muotit kopsahda erikseen niin, että kaksiosainen kasvojen muotti pääsisi halkeamaan.


Kasvo-osa irrotetaan toisista kuten muutkin muotit toisistaan, mutta nyt joutuu ehkä olemaan hiukan varovaisempi, miten muottia pitää kiinni ja mihin se tukee irrottamisen ajaksi. Kuitenkin kaikki muotit avautuivat yllättäenkin helposti, muutama irtopala tuli pään muotista, mutta niitä voi muottien kuivuttua yrittää liimata puuliimalla kiinni. Muotit jäivät kuivumaan ja odottamaan paperointia.