Koulutiellä jälleen, tosin nyt opiskelu on jotain ihan muuta kuin mikään tähän mennessä. 4-kympin kriisiin kuuluu kuulemma, että lähdetään opiskelemaan joko hoito- ja hoiva-alaa tai sitten käsityöläisammattiin ja minä sitten valitsin tämän jälkimmäisen. Sattuman ja suosituksen kautta alaksi valikoitui tarpeistonvalmistus ja tällä tiellä ollaan ja katsotaan mihin asti se vie. Vaan mennessä näkee ja täältä blogista voi seurata, että mitä kaikkea olen ennättänyt oppia.

Sana tarpeistonvalmistus ei kerro monellekaan juuri mitään, mutta kun sitä hiukan avaa, että kyseessä on teatterin pienrekvisiitta, niin jo vähän enemmän. Tarpeistonvalmistus on lähinnä sitä, mikä jää lavastuksen ja puvustuksen väliin.


keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Plastinen sommittelu

Madonna-veistos

Toisena tehtävänä plastisessa sommittelussa meillä oli Madonna-veistoksen tekeminen päällystäminen muovinukke kankaalla ja liima-liisteriseoksella. Tekniikka oli sama kuin messuilla esittelemämme tekniikka, jossa teimme pintoja liima-liisteriin kastetulla kankaalla.

Tässä tehtävässä oli tarkoitus käyttää barbie-nukkea tai matkamuistonukkea tai ylipäätänsä nukkea, joka ei olisi lapsinukke. Itse otin tarkoituksella matkamuistonuken, mutta se oli kuitenkin vaatteiden alla kovin lapsenpyöreä, joten jouduin sitä muokkaamaan enemmän työhön sopivaksi.


Väänsin nukelle rautalangasta uuden vartalon, koska nuken mittasuhteet eivät vastanneet aikuisen ihmisen mittasuhteita, samalla pidensin käsivarsia uusiin mittasuhteisiin sopivaksi. Tässä vaiheessa Madonna-veistos näytti enemmän Kiasmaan sopivalta kuin annetun tehtävän mukaiselta.

 

Alkuun en laittanut nukelle lainkaan rintakehää, vaan kiinnitin pään rautalangalla, tästä seurasi se ongelma, että kun rautalankaa yritti peittää, niin hartialinja hävisi. Leikkasin sitten nuken vartalosta rintakehän uuteen käyttöön ja pääsin rautalangasta ja sen peittelystä eroon. Nukke alkoi muotoutua kankaalla Madonnaksi, mutta sain sitten palautetta, että se näyttää ihan liian kaidalta ja vyötärö on liian ylhäällä, joten ei kun vanhat kankaat pois ja uutta tilalle.


Muokkasin taas vartaloa rautalangasta ja lisäsin siihen hiukan leveyttä ja muokkasin myös polvea näkymään enemmän kuvan mukaisesti. Käsiin hain myös hieman lisää pituutta, jotta ne ulottuisivat uuteen vyötärölinjaan saakka. Kangasta kietoessa vyötärölinja tuntui jo putoavan liian alas, kun liima-liisteriseoksesta märkä kangas valui painavana alaspäin. Kankaan hiukan kuivuttua vyötärölinjaa sai jo muutettua taas hieman korkeammalle. Madonna sai nyt myös langasta enemmän hiuksia.


Työtä käsiteltiin vielä paperimassalla, pyrkimyksenä saada kangas näyttämään paksummalta ja siltä kuin se olisi tehty kivestä. Paperimassalla täytettiin pieniä laskoksia ja paksunnettiin ohuita taitoksia ja muita ohuita kohtia. Tässä vaiheessa Madonna näyttää nyt sitten hiukan siltä kuin se olisi saanut kuraa niskaansa, mutta se onkin vielä viimeistelyä vailla.

 

Lopuksi Madonna maalattiin vielä valkoisella akryyli-maalilla ja näin Madonna-veistos tuli kaikkien mutkien kautta viimein valmiiksi.