Koulutiellä jälleen, tosin nyt opiskelu on jotain ihan muuta kuin mikään tähän mennessä. 4-kympin kriisiin kuuluu kuulemma, että lähdetään opiskelemaan joko hoito- ja hoiva-alaa tai sitten käsityöläisammattiin ja minä sitten valitsin tämän jälkimmäisen. Sattuman ja suosituksen kautta alaksi valikoitui tarpeistonvalmistus ja tällä tiellä ollaan ja katsotaan mihin asti se vie. Vaan mennessä näkee ja täältä blogista voi seurata, että mitä kaikkea olen ennättänyt oppia.

Sana tarpeistonvalmistus ei kerro monellekaan juuri mitään, mutta kun sitä hiukan avaa, että kyseessä on teatterin pienrekvisiitta, niin jo vähän enemmän. Tarpeistonvalmistus on lähinnä sitä, mikä jää lavastuksen ja puvustuksen väliin.


maanantai 4. helmikuuta 2013

Nuket

Rungon rakentaminen

Nuken vartalon rakentaminen alkaa rungon rakentamisesta. Runkoon käytetään paksua rautalankaa ja nivelkohtiin isoja puuhelmiä. Työ alkoi sillä, että täysikokoisesta mallikuvasta piirrettiin "luuranko", johon merkittiin nivelten paikat ja mallattiin rautalangan kulku.

Seuraavaksi valmiiden puuhelmien reikiä suurennettiin niin, että rautalanka mahtuu varmasti helmen läpi ja se mahtuu myös liikkumaan siinä. Saimme hiukan apua helmien poraamisessa ja jottemme olisi joutunut asettelemaan jokaista helmeä poraan yksitellen, niin kätevä henkilö varastosta rakensi meille muotin, jolla saimme useamman helmen kerralla puristimeen ja porattavaksi.


Poraamiseen käytimme pystyporaa, sillä käsiporalla olisi äkkiä käynyt niin, että helmi olisi pyörähtänyt ja pora lipsahtanut ihan muille urille.


Nyt kun helmet olivat valmiina, niin rungon vääntäminen saattoi alkaa. "Luuranko"-kuvasta mitattiin tarkasti rautalangan tarve ja alkuun runko väännettiin isoksi kaksois-veeksi, jonka alasilmukoihin pujotettiin puuhelmet lonkkaniveliksi ja ylös äärilaitoihin toiset helmet olkaniveliksi.

Lonkkaniveliin liitettiin rautalankasilmukat reisiksi ja tämän silmukan alaosaan lisättiin puuhelmi polviniveleksi, johon sitten lisättiin rautalankalenkki sääriosaksi. Olkaniveleen ommeltiin kuminauha, johon liitettiin rautalankalenkki olkavarreksi ja sen alaosaan lisättiin taas puuhelmi kyynärniveleksi, johon taas kiinnitettiin rautalankalenkki käsivarreksi.


Päätä varten jouduin lisäämään vielä kaksois-veen yläosaan uuden lenkin, jotta pään kiinnittäminen onnistuisi myöhemmin helpommin. Olin jättänyt keskimmäisen lenkin liian matalaksi, koska olin ymmärtänyt väärin, että sitä ei tarvittaisi, kun nukelle on paperoitu myös rintakehää.

Nuken runkoon tulee myös ohjaussauvat. Koska tämän nuken päästä ei tule liikkuvaa, niin varsinainen ohjaussauva tulee selkään hartialinjaan. Käsiin tulee omat ohjaussauvat ja tässä kuvassa ne ovat vielä taivutettu liian mutkalle; niiden pitäisi olla myöhemmin liitettävän käden jatkona, lähinnä suoraan ylös käsivarresta.


Nuken vartaloa aletaan muodostamaan foliosta. Rungossa käytetään foliota, jotta nuken vartalo ei pääsisi missään olosuhteissa homehtumaan. Foliota topataan rungon ympärille riittävästi ja lopuksi se tuetaan ohuella rautalangalla, jotta paperimassa kiinnittyisi vartaloon.


Olkavarret ja reidet topataan myös foliolla ja tuetaan rautalangalla.

 

Tässä nukke nyt sitten topattuna foliolla odottamassa paperimassaa. Käden ohjaussauvat on jo lähempänä oikeaa asentoa.


Vartalo, olkavarret ja reidet päällystetään paperimassalla. Paperimassa kiinnittyy ensimmäisellä kerroksella rautalankaan, jolla folio on tuettu.


Paperimassaa laitetaan useampi kerros, jotta rautalanka peittyy ja vartaloon saadaan haluttua muotoa. Koska tämä nukke on pieni tyttö ja kirjan mukaan vielä varsin kaita tyttö, niin nukke ei varsinaisesti kurveilla koreile, mutta on saanut sentään pienen pömppövatsan.


Nyt runko on valmis ja odottaa vain nuken kokoamista eli paperoitujen käsien, jalkojen ja pään liittämistä runkoon.