Koulutiellä jälleen, tosin nyt opiskelu on jotain ihan muuta kuin mikään tähän mennessä. 4-kympin kriisiin kuuluu kuulemma, että lähdetään opiskelemaan joko hoito- ja hoiva-alaa tai sitten käsityöläisammattiin ja minä sitten valitsin tämän jälkimmäisen. Sattuman ja suosituksen kautta alaksi valikoitui tarpeistonvalmistus ja tällä tiellä ollaan ja katsotaan mihin asti se vie. Vaan mennessä näkee ja täältä blogista voi seurata, että mitä kaikkea olen ennättänyt oppia.

Sana tarpeistonvalmistus ei kerro monellekaan juuri mitään, mutta kun sitä hiukan avaa, että kyseessä on teatterin pienrekvisiitta, niin jo vähän enemmän. Tarpeistonvalmistus on lähinnä sitä, mikä jää lavastuksen ja puvustuksen väliin.


sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Kankaanpainanta

SEULAN VALMISTAMINEN

Olemme alittamassa kankaanpainannan ja alkusyksyllä puutöissä tehdyt seulan kehykset tulivat sitten viimein käyttöön. Ensin seuloihin on pingotettava kangas. Kankaana käytimme ohutta valoverhoa. Kävin ostamassa valoverhoa koko luokalle kerralla ja olin saanut mukaan mallikappaleen ja ohjeistuksen, että tarvittava valoverhokangas on halvinta mahdollista. Kun sitä sitten kyselin, niin ensimmäinen pakka oli lähes 33 euroa/metri. Muutaman kerran nielaisin ja ehdin jo miettiä, että meille tulee kyllä aika arvokkaat seulat. Löytyi sitten sentään edullisempikin valoverho, jota raaskii leikata paloiksi. Tässä tuota valoverhoa odottamassa pingottamista.


Pingottaminen ei ollutkaan ihan helppoa työtä; verho tulee saada kehikkoon tiukasti, eikä siihen saa jäädä yhtään löysää. Pingottaessa tulee katsoa että verho tulee myös lankasuoraan, tuon tiukkuuden lisäksi. Kuvan mukaisesti sitä sai pingottaa rystyset valkoisena ja sormenpäät kipeinä.


Pingottaminen alkaa toisesta pitkästä sivusta ja sen jälkeen pingotetaan vastakkainen sivu, sitten lyhyet päätysivut siten, että ensin toinen ja sitten toinen. Tässä seula on jo pingotettu kokonaan, mutta odottaa liian kankaan leikkaamista pois ja kulmien huolittelua.


Tässä molemmat seulat pingotettuina ja huoliteltuina odottamassa pesua ja valottamista.


Ennen seulan valottamista seulaan laitetaan valotusemulsio. Se "kaadetaan" verkkoon ja samalla liu'utetaan kaatoastiaa seulaverkkoa vasten ylös. Emulsio laitetaan verkon molemmin puolin.



Kuva valotetaan seulaan piirtoheitinkalvon läpi. Kuva kopioidaan kolmelle piirtoheitinkalvolle, jotka sitten yhdistetään kirkkaalla teipillä niin, että kuviot ovat tarkasti toistensa päällä.


Emulsion kuivumisen jälkeen seula on valmis valotettavaksi. Seula valotetaan infrapunalampulla. Valotuksen jälkeen seula pestään.


Ihan kaikki väri ei lähtenyt kuviosta kovasta pesemisestä huolimatta, jouduin avittamaan kuviota muutamassa kohdin neulalla. Vasta neulaamisen jälkeen sain kuvion kokonaan auki.


Seulan kuivuttua, se eristettiin ilmastointiteipillä. Seula teipataan kauttaaltaan. Lopuksi vielä tarkastetaan mahdolliset reiät, joita estoaineeseen olisi saattanut jäädä ja tukitaan joko valotusemulsiolla tai sitten lakalla; jopa kynsilakkakin kävisi, mutta itse kävin pisteet läpi kalustelakalla.



Tässä pienempi seula valotettuna; odottaa kuivumista ja teippauksia. Tällä kertaa kuvio aukesi melko helposti pesemällä, vain muutaman kohdan jouduin avaamaan neulalla pistelemällä.