Koulutiellä jälleen, tosin nyt opiskelu on jotain ihan muuta kuin mikään tähän mennessä. 4-kympin kriisiin kuuluu kuulemma, että lähdetään opiskelemaan joko hoito- ja hoiva-alaa tai sitten käsityöläisammattiin ja minä sitten valitsin tämän jälkimmäisen. Sattuman ja suosituksen kautta alaksi valikoitui tarpeistonvalmistus ja tällä tiellä ollaan ja katsotaan mihin asti se vie. Vaan mennessä näkee ja täältä blogista voi seurata, että mitä kaikkea olen ennättänyt oppia.

Sana tarpeistonvalmistus ei kerro monellekaan juuri mitään, mutta kun sitä hiukan avaa, että kyseessä on teatterin pienrekvisiitta, niin jo vähän enemmän. Tarpeistonvalmistus on lähinnä sitä, mikä jää lavastuksen ja puvustuksen väliin.


maanantai 18. maaliskuuta 2013

Nuket

Nuken materiaalit


Tutusti alkusuunnitteluun tarvittiin luonnospaperia, niin arkkeina kuin myös rullasta. Lisäksi tarvittiin plastoliinia ja koska osia oli niin paljon, niin myös plastoliinia kului paljon; käytin päähän, käsiin ja jalkoihin noin 2 pakettia eli 1 kilon plastoliinia. Lisäksi tarvittiin puuhelmiä silmiin ja massapallo pään sisään.


Muottien valamiseen käytettiinkin sitten roppakaupalla vai peräti säkkikaupalla kipsijauhetta, vettä ja mäntysuopasaippuasta tehtyä kovaa vaahtoa. Aineista kipsiä meni varmaankin se säkki tai puolitoista, Jälleen kerran meitä oli useampi samalla säkillä ja siten menekkiä oli vaikea arvioida. Vettä kului vajaa kymmenen litraa ja saippuaa joitakin grammoja; saippua vuollaan ohuiksi lastuiksi palasta ja sekoitetaan pieneen vesimäärään ja työn touhussa ei tule punnittua määriä ja kun samaa saippuaa ja jopa samaa vaahtoa käyttää useampi, niin määriä on taas vaikea arvioida tarkkaan.


Nuken runkoon käytettiin rautalankaa, josta 2,5 millistä lanka meni liki 3 metriä (tarkasti n. 2,90 m) ja ohuempaa 1,5 millistä kiinnittämiseen ehkä metrin verran ja ihan ohutta rautalankaa kutakuinkin saman verran. Nuken ohjaussauvan tein paksusta 3 millisestä rautalangasta ja sitä kului vaajaa metri. Puuhelmiä käytin isoja (halkaisija 3 cm) 2 kappaletta ja pienempiä (halkaisija 2,5 cm) 6 kappaletta. Saumakohtien vahvistamiseen meni hiukan puuliimaa ja sideharsoa n. 6 x 25 cm.


Rungon "toppaamiseen" kului sitten erinäinen määrä foliota. Loppujen lopuksi vaikka foliota rytättiin ja topattiin vartaloon, niin sitä kuitenkaan ei mennyt kovin paljoa; karkea arvio on noin 5 metriä. Folio toppausten kiinnittämiseen ja tukiveron rakentamisen käytin muutaman metrin ohutta rautalankaa.


Vartalo käytiin läpi paperimassalla ja koska meitä oli taas useampi käyttämässä samaa massaa, niin tarkkaa määrää on vaikea arvioida, mutta ehkä pussillinen sekoitettavaa paperimassaa.


Paperointiin käytin vanhoja kirjekuoria ja paperipusseja, jotka ovat kierrätystaaraa, mutta liima-liisteriseosta meni ehkä 4 desiä. Muottien suojaamiseen ennen paperointia käytettiin mäntysuopasaippuavaahtoa ja astianpesuainetta, joita kumpaakin meni alle puoli desiä.

Jäsenten kiinnittämiseen käytettiin taas paperimassa. Paperimassan lisäksi käytettiin solumuovia ja kuumaliimaa. Solumuovia meni muutamia paloja ja liimaakaan ei mennyt kuin muutama tippa. Paperimassaa käytin osien kiinnittämiseen ehkä puolisen pussia. Ennen jäsenten kiinnittämistä niihin pudotettiin pieni pätkä lyijynauhaa (verhoissa käytettävää ohutta lyijynauhaa), jota meni noin 10 cm jokaiseen raajaan eli yhteensä 40 cm.



Taiteilijan gessoa käytin varmaankin vajan desin ja pikatasoittajaa ehkä neljännes purkin tai alle sen. Nukke maalattiin erikoisväreillä ja niistä eniten meni ihonväriä ja luonnon valkoista, muita värejä meni lähinnä korostukseen muutamia tippoja. Hiukset ratkoin ostamastani peruukista ja käytin ehkä puolet peruukin hiuksista ja pikaliimaa meni yksi tuubi ihan harjoitteluun ja vasta toisella tuubilla sain hiukset pysymään kiinni päässä ja kolmannella myös jäämään päähän.


Sinnikkäästä liimaamisesta huolimatta hiukset eivät ole ihan mallikelpoisimmat.

Vaatteisiin olen ostanut pienen palan trikookangasta t-paitaan, mutta hame syntyy vanhoista farkuista ja kankaan jämäpaloista, nappi ja kuminauhan pätkä löytyivät omista kätköistä. Tossuihin käytin samaa kangasta kuin hameen koristeisiin. Neuleeseen piti käydä etsimässä lankaa kaupasta, kun omista kätköstä löytynyt vaaleanpunainen lanka oli väärän sävyistä. Hameen ja neuletakin napit löytyivät omista kätköistä.


Tossuihin tuli farkkukankaan lisäksi puuliimaa, revultexiä ja metrin verran nauhaa tossujen nauhoiksi.


Nukke, Paloma Josse, valmiina.




Vakuuttava lista käytetyistä materiaaleista:
Plastoliinia (uudestaan käytettävää)
Puuhelmiä (käytettävissä uudestaan)
Kipsiä 1-2 säkkiä
Paksua rautalankaa 3 m
Ohutta rautalankaa 1 m
Ohuen ohutta rautalankaa 1 m
Kuminauhaa, kapeaa 20 cm
Koivuhelmiä isoja 2 kpl, pieniä 6 kpl
Foliota neljännes rulla
Sideharsoa, n. 6 x 25 cm
Paperia, kierrätyspaperia, vanhoja kirjekuoria
Liima-liisteriseosta
Paperimassaa 1/2 pussia
Lyijynauhaa 40 cm
Solumuovia
Kuumaliimaa
Nahkapalat, n. 5 x 6 cm
Akryylimaalia, eri värejä
Peruukki, käytetty 1/2 
Pikaliimaa, 3 tuubia
Lettinauhaa, kierrätystä
Silmälasit; saatu lahjoituksena
Farkkukangasta, kierrätystä; jämäpaloja ja vanhat farkut
Lasten sukkahousut, valmiit, ostettu alesta
Trikookangasta 20 cm
Ompelulankaa
Nappi, 2 kpl; omista kätköistä
Kuminauhaa, leveää, n. 10 cm
Revultexia
Väripastaa
Nauhaa
Virkkuulankaa, n. 1/2 100 g kerästä