Koulutiellä jälleen, tosin nyt opiskelu on jotain ihan muuta kuin mikään tähän mennessä. 4-kympin kriisiin kuuluu kuulemma, että lähdetään opiskelemaan joko hoito- ja hoiva-alaa tai sitten käsityöläisammattiin ja minä sitten valitsin tämän jälkimmäisen. Sattuman ja suosituksen kautta alaksi valikoitui tarpeistonvalmistus ja tällä tiellä ollaan ja katsotaan mihin asti se vie. Vaan mennessä näkee ja täältä blogista voi seurata, että mitä kaikkea olen ennättänyt oppia.

Sana tarpeistonvalmistus ei kerro monellekaan juuri mitään, mutta kun sitä hiukan avaa, että kyseessä on teatterin pienrekvisiitta, niin jo vähän enemmän. Tarpeistonvalmistus on lähinnä sitä, mikä jää lavastuksen ja puvustuksen väliin.


perjantai 15. marraskuuta 2013

Kotiruokaa

PERINTEISTÄKIN PERINTEISEMPÄÄ KOTIRUOKAA

Harjoittelu alkaa olla lopuillaan ja edelleen olen jaksanut tehdä itse ruokaa evääksi ja onpahan nämä omat pöperöt myös maistuneet. Tosin näin päivänä eräänä yhden koulumme keittäjistä lähikaupassa ja mietin, että kävisinkö kertomassa, että minulla on ollut ikävä heidän ruokiaan ja varsinkin sitä, että pääsen valmiin ruuan ääreen. Samalla olisin voinut tinkiä, että sieni-kaalikääryleet olisi jätetty vain joulu-maaliskuun väliseen aikaan, jolloin me olemme myös paikalla. Oli kuitenkin hänen vapaapäivänsä, niin tyydyin vaan tervehtimään. Mutta tällä kertaa olen tehnyt aika perinteisiä ruoka, jos nyt en muutenkaan kauheasti kikkaile ruokaa laittaessani.

Kaalilaatikko

Tein jo aikaisemminkin kaalilaatikkoa ja olin siihen hiukan pettynyt. Etsin vanhaa ohjetta, josta oli pitänyt, mutta eihän sitä sitten löytynyt. Päädyin etsimään Valion sivuilta perinteisen kaalilaatikon ohjeen ja muokkaamaan sitä vain niin, että jauhelihan sijaan laitoin liotettua soijarouhetta.


Ja tulos oli maistuva ja hyvä kaalilaatikko, mutta kai siinä maidolla ja kermalla oli osuutensa.


Hernekeitto

Kasvishernekeittoa ei vaan meinaa löytyä ihan joka kaupasta ja toisaalta kun sen valmistaminen ei ole kovinkaan mutkikasta, niin miksipä sitä ei sitten tekisi kotona?


Kasvishernekeitossa voisi myös korvat lihan soijarouheella, mutta aika tavallista on, että keittoon lisätään sipulia ja porkkanaraastetta ja näin tein minäkin. Lopuksi vielä mausteet ja suola.


Lopputulos oli kattilallinen hernekeittoa, josta riitti myös pakastettavaksi. Aikaa viepä, mutta helppo ruoka, jos vaan pitää hernekeitosta.

Punajuuri-aurakiusaus

Punajuuret ovat ihania, mutta vaan niin sotkuisia. Sanoipa ohje mitä tahansa, niin olen itse aina keittänyt punajuuret ensin; kuoriminen helpottuu ja ruokaa ei tarvitse pitää niin pitkään uunissa.


Punajuurikiusauksen ohjeita on monenlaisia, mutta kun teen ihan vaan itselleni punajuurikiusausta, niin se on aina aura-juusto kiusaus.


Ja jälleen ohjeesta poiketen, en ikinä laita punajuurikiusaukseen ananasta. Tosin en laita sitä mihinkään muuhunkaan lämpimään ruokaan, vaikka ananaksesta muuten pidänkin.


Ja jälleen kerran; voiko ruuasta edes tulla pahaa, jos siihen lisää aura-juustoa? Ei voi!


Kasvissosekeitto

Tämä on minun lemppari; kasvissosekeitto! Tai oikeammin tämä on juuressosekeitto, kun teen sen pelkästään juureksista; perunaa, porkkanaa, bataattia, lanttua ja sipulia. Sitten annetaan vaan kiehua kuoritut ja pilkotut juurekset kypsiksi ja eipä haittaa vaikka menisi vähän ylikypsäksikin, kun kaikki soseutetaan kuitenkin.


Soseutetaan, lisätään Koskenlaskija-juustoa, yrttimausteita, kasvisliemikuutio ja keitetään hetki, että juusto sulaa. Keiton voi halutessaan soseuttaa vielä uudestaan, jos juusto ei ole ihan kokonaan sulanut tai jos ensimmäisestä soseuttamisesta jäi vielä sattumia keittoon.


Ihana pehmeä ja maistuva keitto on valmista ja tämä onnistuu ihan keneltä vaan. Tämä on se minun bravuurini, jota aina laitan, jos on ruokavieraita tulossa. Vaan on keitto myös kerännyt kehujakin ja se on jo aika hienosti minun ruuistani.