Koulutiellä jälleen, tosin nyt opiskelu on jotain ihan muuta kuin mikään tähän mennessä. 4-kympin kriisiin kuuluu kuulemma, että lähdetään opiskelemaan joko hoito- ja hoiva-alaa tai sitten käsityöläisammattiin ja minä sitten valitsin tämän jälkimmäisen. Sattuman ja suosituksen kautta alaksi valikoitui tarpeistonvalmistus ja tällä tiellä ollaan ja katsotaan mihin asti se vie. Vaan mennessä näkee ja täältä blogista voi seurata, että mitä kaikkea olen ennättänyt oppia.

Sana tarpeistonvalmistus ei kerro monellekaan juuri mitään, mutta kun sitä hiukan avaa, että kyseessä on teatterin pienrekvisiitta, niin jo vähän enemmän. Tarpeistonvalmistus on lähinnä sitä, mikä jää lavastuksen ja puvustuksen väliin.


torstai 28. marraskuuta 2013

Työssäoppiminen

SUORAAN LUONNOSTA

Kivi

Teatterissa tarvitaan myös kiviä ja aina luonnon kivet eivät vaan ole käytettävissä, joten niitä on myös tehtävä. Ihan ensimmäinen kivi oli lähinnä puhde työ kaiken muun ohessa.

Kivessä vaahtomuovinpala päällystetään nailonsukkahousulla ja se käsitellään värjätyllä revultexillä.


Tässä opin, että tarvittaessa revultexiä voi kuivattaa nopeasti etikalla, mutta huomasin myös, että tässä on omat riskinsä; sopivasti pyyhkäistynä etikka saa revultexin nyppyyntymään.


Ensimmäinen versio oli punagraniittia ja kuvassa se jo näytti aika hyvältä; tässä on kaksi oikeaa kiveä ja kaksi tekokiveä; löydätkö oikeat? No, tulos ei ollut luonnossa ihan yhtä hyvä kuin kuvassa ja kiven käsittely jatkui edelleen.


Koska ensimmäinen kivi oli melko kiireellä leikattu muotoonsa ja siihen oli etikka-käsittelyssä alkanut tulla nyppyjä, niin leikkasin toisen kiven ja halusin, että se näyttäisi rantakiveltä. Muoto oli jo hyvä, mutta värit olivat liian tasaisia.


Lisäsin väreihin rosoa ja sävyjä pienempinä pintoina ja kivi alkoi näyttää paremmalta.


Samalla myös ensimmäinen kivi sai uuden värityksen ja punagraniitti vaihtuikin sitten harmaagraniittiin tai mitä tämä harmaa kiviaines nyt sitten onkaan, mutta tulos oli siinäkin parempi.


Kärpässieni

Sienillekin on kuulemma tilausta ja mielellään sieniä, jotka voi laittaa lattialle seisomaan. Kärpässieni oli toiveissa ja sitä lähdin toteuttamaan.

Sienen lakista se lähti ja siinä hyödynsin tekemäni vaahtomuovipallon tekniikkaa, mutta tällä kertaa vaan vaahtomuovikiekko liimattiin pahvipohjaan.


Lakki sai halutun muodon ja liima sai lakin pinnan sopivasti kaareutumaan. Lakissa oli jotain tattimaistakin, mutta kun kärpässientä oli pyydetty, niin tatti sai jäädä toiseen kertaan. Sienen varsi muodostui ilmastointi putken pätkästä. Jalkaan kokeilin ensin painoksi hiekkaa, mutta se ollut riittävän painavaa, joten sahasin metalliputkesta pienen pätkän jalan tyveen ja vielä isohko aluslevy lisäpainoksi, niin johan sieni pysyi pystyssä. Lisäksi vielä ohut kerros vanua pehmentämään muotoa.


Sukkahousut ovat monikäyttöinen juttu myös niksi-pirkan ulkopuolella ja varsinkin tarpeiston valmistuksessa. Sieni sai sukkahousua pintaan ja varren sukka syntyi niin ikään sukkahoususta.


Värjättyä revultexiä pintaan ja koska ruskea sukkahousu kuulsi läpi, niin maalasin jalan kertaalleen valkoisella roscolla ja vielä uudestaan värjätyllä revultexillä ja vasta sitten väri säilyi valkoisena.


Lakin maalasin jalasta viisastuneena heti alkuun punaisella ja vasta sitten värjätty revultex-pinta päälle.


Taittelin paperista "heltat" ja kiinnitin ne lakin pohjaan revultexillä ja pilkut tökin valkoiseksi värjätyllä revultexillä.


Leikkasin liiat paperit pois, leikkasin heltat auki ja käsittelin ne akryylimediumilla, koska revultex olisi litistänyt ne aikalailla kasaan. Pieni sieni syntyi siinä sivussa pienestä pallosta, vaahtomuovijalasta ja aluslevystä, joka pitäisi sienen paikallaan, ettei se ihan lentäisi jokaisesta aivastuksesta tiehensä.


Ja tässä sitten tämä luonto-kokoilema yhteiskuvassa; kärpässieniä kivikossa. Näyttää ihan kivalta, eikö?