Koulutiellä jälleen, tosin nyt opiskelu on jotain ihan muuta kuin mikään tähän mennessä. 4-kympin kriisiin kuuluu kuulemma, että lähdetään opiskelemaan joko hoito- ja hoiva-alaa tai sitten käsityöläisammattiin ja minä sitten valitsin tämän jälkimmäisen. Sattuman ja suosituksen kautta alaksi valikoitui tarpeistonvalmistus ja tällä tiellä ollaan ja katsotaan mihin asti se vie. Vaan mennessä näkee ja täältä blogista voi seurata, että mitä kaikkea olen ennättänyt oppia.

Sana tarpeistonvalmistus ei kerro monellekaan juuri mitään, mutta kun sitä hiukan avaa, että kyseessä on teatterin pienrekvisiitta, niin jo vähän enemmän. Tarpeistonvalmistus on lähinnä sitä, mikä jää lavastuksen ja puvustuksen väliin.


sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Työssäoppiminen

KIRJALLISIA TÖITÄ

Paperin valmistaminen

Tuossa jo aikaisemmin kerroin omasta paperin valmistamisestani ja nytpä sitten tein ihan oikeasti ja oikein paperia. Kaikkihan alkaa siitä paperin silppuamisesta ja tällä kertaa kävin paperimassan myös sauvasekoittimella läpi, että oli varmasti sileää paperimassaa.

Kokeilin paperimassa seassa niin sipulinkuorista keitettyä lientä, teetä, kahvia ja punajuurien keitin lientä. Alla olevassa kuvassa on juurikin tuo punajuuren keitin liemi käytössä.


Vesi oli kovin punaista ja ajattelinkin jo, että saan joulun punaisia papereita, vaan paperimassa olikin kauniin roosaa märkänä. Tässä huljutan paperimassaa viiraan ja nostetaan tasaisesti ylös.


Nostetaan rajoitin pois, jolloin paperiin jää kauniit suorat reunat.


Käännetään viira ympäri ja kipataan märkä paperimassa kankaan päälle. Puristellaan ylimääräinen vesi pois ja irrotetaan viira.


Nostetaan paperiarkit kankaineen kuivumaan ja jos käytettävissä on kuivauskaappi, niin sillä voi nopeuttaa kuivaamista.


Olin kuivumisen jälkeen tosi yllättynyt, kun kauniin roosat paperit olivatkin taas lähes tulkoon valkoisia. Ehkä punajuurivettä olisi pitänyt olla enemmän. Sipulin kuorissa taas riitti vähempikin ja paperi näytti keltaiselta. Kahvi ja tee eivät juurikaan värjänneet paperia, ainakaan niissä määrin kuin minä niitä käytin, ehkä niitäkin olisi pitänyt olla selvästi enemmän. Paperin kuivuttua niihin voi suihkuttaa liivatevettä pintaan, jolloin paperille on helpompi kirjoittaa tai piirtää. 


Kolmiulotteinen malli

Kokeilin myös kolmiulotteista mallia ja vuorasin banaaninlehti-korin muovilla ja laitoin sinne sitten märkiä paperiarkkeja vieri viereen. Painellaan tiiviisti koriin kiinni ja annetaan kuivua. Tässä olisi tarvittu painoa, ettei paperimassa kuivuessaan irtoa mallista, mutta jotta paperimassa olisi edes joskus ollut kuivaa, niin painot oli otettava pois.


Valmis lopputulos; kori kuvio on aika hyvin mukautunut paperimassaan ja vaikka massa kutistuikin kuivuessaan, niin kuvio on säilynyt hyvin. Tässä olisi voinut käyttää jotain värjättyä massaa tai lisätä massan sekaan jotain, jotta tulos olisi ollut värikkäämpi.


Kirjansitominen

Tehdyistä papereista kokeilin sitten kirjan sitomista. Olin tehnyt kahden kokoista paperia ja teinkin sitten saman tien kaksi kirjaa; ihan pikkuriikkisen ja isomman noitakirjan.


Alkuun paperit taitetaan kahtia, merkitään kohdat ja aletaan ommella papereita yhteen.


Kun kaikki paperit on sidottu yhteen, niin ne laitetaan puristuksiin kahden puun väliin ja lisätään kirjan selkään liimaa niin, että se osuu ihan jokaiseen paperiin koko pituudelta.


Lisätään vielä sideharso tukemaan kirjan selkää ja koristenauhat suojaamaan paperitaitosten päitä.


Mitataan ja mallataan kannet ja kirjan selkä. Selän ja kansien väliin jää n. 5 mm väli. Teipataan kannet kohdalleen ja liimataan tukeva kangas päälle.


Liimataan kansiin haluttu päälinen. Itse käytin pienemmässä kirjassa kangasta ja isommassa noitakirjassa kangasta ja tervapaperia.


Sivut liimataan kansiin kiinni ja sen jälkeen laitetaan kirja puristuksiin useammaksi tunniksi tai mieluummin yön yli. Sivujen liimaamisesta kansiin lisää noitakirjan kohdalla.


Ja näin pieni kirja tuli valmiiksi. Tässä vaiheessa tuli tietysti mieleen, että merkkausnauha olisi voinut olla kiva tai nauhat, joilla kirjan voi sitoa kiinni.


Isompi kirja eteni samalla tavalla, tosin kansiin käytin ohutta kangasta ja tervapaperia. Kirjan selkäosan vahvistin tervapaperin alta vielä kankaalla, jotta varmasti kestäisi käyttöä. Sivujen liimaaminen kansiin alkaa sivujen sovittamisella kansien väliin.


Levitetään liima kansi lehden ulkopuolelle ja tässä vaiheessa on hyvä käyttää suttupaperia, joka ulottuu yli kirjan sivujen, jotta liimaa voi levittää huoleti. Varotaan, ettei liimaa mene kirjan selkäosaan ja samalla myös sitä, ettei kirjan sivut pääse liikkumaan suhteessa kansiin.


Painetaan kirja kiinni ja otetaan samalla liimauksen suttupaperi pois. Avataan varovasti kantta ja varmistetaan kädellä, että sivu liimautuu kiinni.


Sama toiselle puolelle ja sen jälkeen kirja viedään puristuksiin. Tässä kirja on jo valmis ja odottaa tekstiä ja koska kyseessä on tosiaan noitakirja, niin tarvitaan loitsuja ja taikoja.


Lisäsin kirjaan muutaman luonnonyrtin käyttötarkoituksineen sekö joitain pikku-taikoja ja vanhoja uskomuksia.


Tässä molemmat kirjat valmiina. Hiukan niillä on kokoeroa, jos isoon mahtuu taikoja, niin pieneen ei voi mitään kovin suurta laittaa; ei siis suuria ajatuksia, mutta ehkä pienet iloiset ajatukset mahtuvat tai jospa siitä tuleekin sanakirja...