Koulutiellä jälleen, tosin nyt opiskelu on jotain ihan muuta kuin mikään tähän mennessä. 4-kympin kriisiin kuuluu kuulemma, että lähdetään opiskelemaan joko hoito- ja hoiva-alaa tai sitten käsityöläisammattiin ja minä sitten valitsin tämän jälkimmäisen. Sattuman ja suosituksen kautta alaksi valikoitui tarpeistonvalmistus ja tällä tiellä ollaan ja katsotaan mihin asti se vie. Vaan mennessä näkee ja täältä blogista voi seurata, että mitä kaikkea olen ennättänyt oppia.

Sana tarpeistonvalmistus ei kerro monellekaan juuri mitään, mutta kun sitä hiukan avaa, että kyseessä on teatterin pienrekvisiitta, niin jo vähän enemmän. Tarpeistonvalmistus on lähinnä sitä, mikä jää lavastuksen ja puvustuksen väliin.


maanantai 18. helmikuuta 2013

Kortit

Suoritettuja turvallisuuskortteja

Muiden opintojen ohessa olemme suorittaneet erinäisen määrän erilaisia koulutuksia ja valmennuksia, joista saadut kortit kertovat, että meillä pitäisi olla tietyt taidot ja säännöt hallussa.

Työturvallisuuskortti kertoo, että osaamme tunnistaa tiettyjä riskejä ja työskennellä niistä huolimatta turvallisesti. Kortti ei vähennä perehdyttämisen tarvetta, mutta tiettyjä asioita osaa nyt varoa itsekin.

Tulityökortti antaa oikeuden tulitöiden tekemiseen ja kurssin jälkeen alkusammutus on jo tutumpaa ja osaamme varoa tulitöihin liittyviä riskejä. Kurssi antoi aikalailla mietittävää, että mihin kaikkeen pitäisi osata kiinnittää huomiota ja kuinka pienen pienestä huolimattomuudesta voi syntyä todella isoja vahinkoja. Huolellisuus ennen kaikkea tulitöissä, jos nyt muutenkin.

Ensiapukortti ei oikeuta mihinkään, mutta kertoo, että olemme käyneet viimeisimmät ensiavun perusteet läpi. Kortti ei tee kenestäkään asiantuntijaa tai ensihoitajaa, eikä kerro, että osaisimme varmasti toimia oikein, mutta se kertoo, että meillä on tietoa ensiavun perusteista ja olemme myös niitä harjoitelleet. Hyödyllinen taito ihan kenelle tahansa kortilla tai ilman ja kuten kurssilla tuli moneen kertaan todettua, niin meillä kaikilla on auttamisvelvollisuus, joka tarkoittaa, että jokaisen on yritettävä auttaa parhaansa mukaan. Vain auttamatta jättämisestä voidaan rangaista.

Näistä kursseista itselleni ensiapukurssi oli avartavin; toki kaikista sai ajattelemisen aihetta, mutta ensiapukurssilla tuli kumottua jonkun entisen opettajan antama väärä tieto, joka ainakin minulla olisi todennäköisesti ollut, jos ei nyt esteenä, niin ainakin hidasteena tilanteessa, jossa apua olisi tarvittu pikaisesti. Onneksi en ole koskaan joutunut antamaan ensiapua ja edelleen toivon, etten koskaan joudukaan antamaan ensiapua, vaikka nyt uskallusta auttamiseen onkin enemmän.