Koulutiellä jälleen, tosin nyt opiskelu on jotain ihan muuta kuin mikään tähän mennessä. 4-kympin kriisiin kuuluu kuulemma, että lähdetään opiskelemaan joko hoito- ja hoiva-alaa tai sitten käsityöläisammattiin ja minä sitten valitsin tämän jälkimmäisen. Sattuman ja suosituksen kautta alaksi valikoitui tarpeistonvalmistus ja tällä tiellä ollaan ja katsotaan mihin asti se vie. Vaan mennessä näkee ja täältä blogista voi seurata, että mitä kaikkea olen ennättänyt oppia.

Sana tarpeistonvalmistus ei kerro monellekaan juuri mitään, mutta kun sitä hiukan avaa, että kyseessä on teatterin pienrekvisiitta, niin jo vähän enemmän. Tarpeistonvalmistus on lähinnä sitä, mikä jää lavastuksen ja puvustuksen väliin.


keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Nuket

Paperointi

Nuken varsinainen rakentaminen lähtee jälleen kerran liikkeelle paperoinnista; nuken pää, kädet ja jalat ovat paperoituja. Paperointi alkaa taas kuten aikaisemminkin niin muotin eristämisellä kova vaahdolla ja astianpesuaineella.

Huomaa, kuinka astianpesuaineella eristetyt sormet tulevat kuvassa melkeinpä pelottavasti esiin kipsimuotista...


Ja jälleen kun eriste on kuivunut, niin paperointi voi alkaa. Tällä kertaa käytin paperoinnissa vanhoja, valkoisia kirjekuoria ja koska osassa kuorista oli sisällä kuviointi, niin näyttää kuin nukke olisi saanut villasukat jalkaansa. 

Ihan kuten aikaisemminkin, niin osiin paperoitiin seitsemän eri kerrosta ja kun paperointi oli vauhdissa, niin vain tukkimiehen kirjanpidolla sain kaikkiin riittävän määrän kerroksia.


Kotona paperointi vaati hiukan luovia ratkaisuja siihen, että paperoinnit saivat kuivua painon alla hitaasti ja rauhallisesti. Hernepussi sai uuden käytön ja riisiä jaoin pienempiin pusseihin ja siten sain kilon riisipussista useampaankin muottiin painot.


Pää oli tehty kolmeen muottiin; takaraivo yhtenä osana ja kasvot kahtena. Ennen paperointia kasvojen muotit kuitenkin liitettiin yhteen kipsinauhalla, jotta keskelle kasvoja ei tulisi saumaa. Nyt kasvot voitiin paperoida kuten muutkin muotit; seitsemän kerrosta ja kolmannen kerroksen jälkeen liimakerros, jotta paperoinnista tulee vahva.


Jos edellisessä kasvojen osat olivat liitetty yhteen, niin paperoinnin jälkeen ja osien kuivuttua oli edessä taas niiden irrottaminen. Liittäessä olin saanut vinkin, että käytä lakanaa; sideharso repeytyy. Näin myös tein, mutta enpä ajatellut asiaa ihan loppuun saakka, vaan käytin vanhaa kulunutta lakanaa ja sitäpä sitten nyhdin peukalonkynnen kokoisina paloina irti, koska lakana oli niin haurasta ja se repeili sideharsoakin pahemmin ja mikään määrä vettä ei riittänyt kosteuttamaan saumaa.


Vaan viimein osat olivat niin kuivat, että ne saattoi irrottaa muoteista seuraavaa vaihetta varten.


Osista leikattiin liiat paperit pois muotin reunan mukaisesti.


Osat sovitettiin toisiinsa ja käsissä ja toisessa jalassa oli käynyt niin, että olin kuitenkin irrottanut osat muotista hiukan kosteina ja ne olivat sitten päässeet kuivuessaan käpertymään. Korjasin tilannetta kastelemalla osat ja laittamalla niihin polyuretaanista venykkeet.


Nyt kun osat olivat sitten viimein kuivat ja toisiinsa sopivat, niin saatoin aloittaa niiden yhteen liittämisen. Yhdistämien tapahtui "laastaroimalla" palat ensin siten, että palat liimattiin vuorotellen toisen ja toisen osan sisäpintaan ja sitten ne yhdistetään.


Sisäpinnalle liimattu pala liimattiin toisen osan ulkopinnalle.


Jälki on vähän siksakkia, mutta pintaan tulee vielä uusi paperikerros, jotta saumasta tulee kestävä.



Tässä vuorossa kasojen ja takaraivon liittäminen, joka tapahtuu samaan tapaan kuin käsien ja jalkojenkin liittäminen.


Tässä myös pää yhteenliitettynä ja sauma paperoituna ylimääräisellä paperikerroksella. Nyt osat odottavat yhdistämistä runkoon.