Koulutiellä jälleen, tosin nyt opiskelu on jotain ihan muuta kuin mikään tähän mennessä. 4-kympin kriisiin kuuluu kuulemma, että lähdetään opiskelemaan joko hoito- ja hoiva-alaa tai sitten käsityöläisammattiin ja minä sitten valitsin tämän jälkimmäisen. Sattuman ja suosituksen kautta alaksi valikoitui tarpeistonvalmistus ja tällä tiellä ollaan ja katsotaan mihin asti se vie. Vaan mennessä näkee ja täältä blogista voi seurata, että mitä kaikkea olen ennättänyt oppia.

Sana tarpeistonvalmistus ei kerro monellekaan juuri mitään, mutta kun sitä hiukan avaa, että kyseessä on teatterin pienrekvisiitta, niin jo vähän enemmän. Tarpeistonvalmistus on lähinnä sitä, mikä jää lavastuksen ja puvustuksen väliin.


sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Maskottipuvut

Teehetken henki / Käytetyt materiaalit

Kannun tekemiseen meni erilaisia materiaaleja. Alun suunnittelussa tarvitsin ihan vaan luonnospaperia, kynää ja värikyniä. Muotoilussa käytin ehkä puolisen pakettia (n. 250 g) plastoliinia. Kannu muotoiltiin pesäpallon kokoisen massapallon ympärille. Tulevaa kaavoittamista varten tarvittiin liima-liisteriseosta vajaan desin verran ja pari lehteä puhelinluettelosta. Kaavojen piirtämiseen tarvittiin 3 piirtoheitinkalvoa ja kaksi metriä kaavapaperia, joka oli leveydeltään 1,5 metriä.


Palat leikattiin 1,5 metriä leveästä solumuovirullasta. Ohutta solumuovia meni noin 0,6 metriä. Tarkkaa mittaa on vaikea sanoa, koska rullasta otti niin moni muukin ja rullaan oli jäänyt kielekkeitä, joita sitten hyödynsin. Paksumpaa solumuovia meni noin 0,15 metriä, mutta en tarvinnut koko rullan pituutta, vaan ainoastaan noin metrin verran, mutta tämänkin otin jäännöspaloista.


Kokoamiseen meni ehkä yksi tai puolitoista kuumaliimapötköä. Tarkkaa menekkiä on taas vaikea sanoa, koska käytin lähes joka kerta eri kuumaliimapistoolia ja en voinut olla varma, että oliko edellinen juuri lisännyt siihen uuden liimapötkön. Itse lisäsin kerran uuden liimapötkön, mutta toisaalta en ollut käyttänyt yksin aikaisempaa liimapötköä, vaikka se siten minun kohdalla loppuikin. Ennen liimausta tarvitsin ilmastointiteippiä kokoamisen apuna ja sitä käytin ehkä neljännes rullan tai vähemmän.

Kannun kiinnittämiseen päähän käytin vanhan hitsauskypärän säätöosaa, jonka olin saanut metallityöluokasta käytettynä. Lisäksi säätöosan kiinnittämiseen tarvittiin rautalankaa n. 1,5 metriä, kangassuikaleita laastarointiin ja niin ikään myös solumuovia, kuumaliimaa ja ilmastointiteippiä. Solumuovi oli taas jäännöspaloista ja ilmastointiteippi on jo huomioitu aikaisemmassa arviossa.


Viimeistelyyn käytin pienen palan tylliä, noin 0,15 x 0,2 metriä. Akryylimaalia käytin ehkä reilun puolisen litraa; valkoista maalia tarvitsin eniten, jota sitten sävytin kevyesti keltaisella ja mustalla, kuviot maalasin kultamaalilla, sekoite-vihreällä ja sekoitetuilla punaisen eri sävyillä. Maalasin kannua useampaan eri kertaan, käyttäen aina sekoitetun maalin loppuun ja aloittaessani sekoitin taas uuden maalin, joten tarkan määrän arviointi on vaikeaa.

Yhteenvetona:
Akryylimaali, valkoinen 4,5 dl
Akryylimaali, muut värit 1,5 dl
Hitsauskypärän säätöosa, kierrätystä
Ilmastointiteippi 1/4 rullaa
Kangassuikaleet; vanha lakanakangas
Kuumaliima 1 - 1,5 pötköä
Liima-liisteriseos 1 dl
Ohut solumuovi 0,6 x 1,5 m
Paksu solumuovi 0,15 x 1, 0 m
Paperi, luonnospaperia
Paperi, kaavapaperi 2 x 1,5 m
Paperi, sivuja vanhasta puhelinluettelosta
Piirtoheitinkalvo 3 kpl
Plastoliini 1/2 pakettia, uudelleen käytettävää
Rautalanka 1,5 m
Tylli 0,15 x 0,2 m