Koulutiellä jälleen, tosin nyt opiskelu on jotain ihan muuta kuin mikään tähän mennessä. 4-kympin kriisiin kuuluu kuulemma, että lähdetään opiskelemaan joko hoito- ja hoiva-alaa tai sitten käsityöläisammattiin ja minä sitten valitsin tämän jälkimmäisen. Sattuman ja suosituksen kautta alaksi valikoitui tarpeistonvalmistus ja tällä tiellä ollaan ja katsotaan mihin asti se vie. Vaan mennessä näkee ja täältä blogista voi seurata, että mitä kaikkea olen ennättänyt oppia.

Sana tarpeistonvalmistus ei kerro monellekaan juuri mitään, mutta kun sitä hiukan avaa, että kyseessä on teatterin pienrekvisiitta, niin jo vähän enemmän. Tarpeistonvalmistus on lähinnä sitä, mikä jää lavastuksen ja puvustuksen väliin.


torstai 30. toukokuuta 2013

Muottityöt

SILIKONIMUOTTI

Teimme muotit myös silikonista. Käyttämämme silikoni oli kaksi-komponentti silikonia, eli tarvittavat aineet kaadettiin kahdesta eri purkista mittasuhteella 1:1. Aine sekoitettiin tasaiseksi ennen käyttöä.


Silikonin käsittely vaatii vähintäänkin suojavaatteet ja kumihanskat, mutta silmäsuojatkaan eivät ole pahasta. Myös astioiden ja sekoitusvälineiden kanssa piti olla tarkkana, ettei vaan käytä mitään sellaista materiaalia, joka reagoisi silikonin kanssa. Massa valutettiin varovasti muottien päälle.


Tässä meidän mallit odottavat silikonia.


Nyt niihin on lusikoitu/kaadettu silikoni päälle ja ne jätetään jähmettymään.


Jähmettynyt massa otetaan ulos muotista ja leikataan mallin mukaisiksi palasiksi.


Tässä muotti on täytetty kemiallisella metallilla, joka on aika paksua ja jäykkää massaa. Massaa sai painaa oikeinkunnolla, että sen sai muottiin ja että se menisi muotin pohjaa myöden.


Valmiita tuloksia kemiallisella metallilla, joka ei siis näytä juurikaan metallilta, vaan ainoastaan harmaalta. Omena onnistui muuten, mutta ihan en ollut saanut massa painumaan muotin pohjaan ja omenan lehden alle jäi pieni kolo. Kuvassa on lisäksi Findispiillä tehty omena ja tähti, joista ei juurikaan näy mitään, mutta se ei haittaa, koska niissä ei juurikaan ollut mitään näkemistäkään; Findispii kuivuessaan koversi keskelle reiän ja vain reunat jäivät kiinteiksi eli tulos oli epäonnistunut.


Seuraava kokeilu olisi sitten taas acrystal-massasta; massa sekoitetaan nesteestä ja jauheesta, joiden sekoitus suhde on 1:2,5.


Vyönsolkeen käytettyyn acrystaliin verrattuna massasta tuli nyt jotenkin paksumpaa ja sitä joutui myös hiukan painamaan muottiin; eli tällä kertaa ei ollut kaadettavaa massaa kuten edellisellä kerralla.


Sentään jotain onnistunutta; vaikka massa olikin erilaista, niin tulos oli tähän mennessä kokeilluista onnistunein; omppuun jäi vaan muutama ilmakupla, mutta muuten näyttää jo paremmalta kuin aikaisemmat kokeilut.