Koulutiellä jälleen, tosin nyt opiskelu on jotain ihan muuta kuin mikään tähän mennessä. 4-kympin kriisiin kuuluu kuulemma, että lähdetään opiskelemaan joko hoito- ja hoiva-alaa tai sitten käsityöläisammattiin ja minä sitten valitsin tämän jälkimmäisen. Sattuman ja suosituksen kautta alaksi valikoitui tarpeistonvalmistus ja tällä tiellä ollaan ja katsotaan mihin asti se vie. Vaan mennessä näkee ja täältä blogista voi seurata, että mitä kaikkea olen ennättänyt oppia.

Sana tarpeistonvalmistus ei kerro monellekaan juuri mitään, mutta kun sitä hiukan avaa, että kyseessä on teatterin pienrekvisiitta, niin jo vähän enemmän. Tarpeistonvalmistus on lähinnä sitä, mikä jää lavastuksen ja puvustuksen väliin.


tiistai 28. toukokuuta 2013

Muottityöt

KORVAT

Teimme muotteja korvista, jotta voimme muovata "teatterikorvia" ja tehdä sitten niihin sopivat muotit, joihin sitten saamme tehtyä valut "teatterikorvista".

Alkuun korvasta otettiin muotti alginaatin avulla. Alginaattihan on sitä samaa ainetta, jota hammaslääkärit käyttävät ottaessaan muotit hampaista vaikkapa rautoja varten. Aineet; alginaattijauhe ja vesi mitataan valmiiksi. 


Korvan ympäristö suojataan muovilla ja siinä kannattaa olla huolellinen siten, että tekee muoviin tarpeeksi ison reiän korvaa varten, ettei korvan muoto muutu ja ettei muovista jää korvan ympärille ryppyjä.


Korvaan laitetaan tulppa, jotta alginaatti ei pääse valumaan korvakäytävään. Muotin reunoiksi leikataan vaikkapa rahkapurkista pohja pois ja jäljelle jäänyt rengas asetetaan korvan ympärille tiukasti päätä vasten. Mukavuuden vuoksi kannattaa laitta rengas siten, että purkissa oleva pieni reuna tulee päätä vasten.


Alginaatti sekoitetaan valmiiksi ja kaadetaan tai pikemminkin kauhotaan varovasti, mutta nopeasti muottiin korvan päälle. Muotin tekijä tai sitten korvan omistaja käy alginaati ollessa vielä löysää sormella korvalehden tausta läpi, jotta alginaattia on myös siellä ja koko korva jäljentyy täydellisesti muottiin.


Annetaan alginaatin jähmettyä ja kun se on riittävän kiinteää, irrotetaan se varovasti irti korvasta. Irrottaminen voi olla helpompaa edestä taaksepäin, mutta miten vaan parhaiten sen saa irti rikkomatta muottia. Valmis muotti laitetaan viileään veteen odottamaan siksi aikaa, että toisesta korvasta otetaan muotti.


Kun muotit ovat valmiit, ne täytetään Acrystal-massalla.


Acrystal-massa sekoitetaan käyttövalmiiksi.


Acrystal-massa kaadetaan varovasti muottiin ja annetaan sen kovettua.


Kun massa on kovettunut, mallit irrotetaan muoteista ja korvat ovat jäljentyneet massaan, mutta niin myös muovin rypyt, eli tästä syystä muovi kannattaa asettaa huolella korvan ympärille ja tehdä siihen riittävän iso reikä, jotta se asettuu hyvin.


Pienoistyökalun hiomaterällä hioin sitten suurimpia muoviryppyjä pois ja pari vesipisaran aiheuttamaa "näppyä" korvasta. Kuivaamisesta huolimatta korva-muottiin oli jäänyt muutama pieni vesipisara ja acrystal jäljensi myös ne.


Hioma kärjellä ja puukolla vuolemalla poistin kaiken ylimääräisen massan korvalehden takaa, jotta myöhempi muotoilu onnistuisi helpommin.


Tässä ollaankin sitten jo muotoiluvaiheessa. Olen täyttänyt korvakäytävän plastoliinilla, jotta muotin tekeminen helpottuisi. Valitsin tällä kertaa aiheeksi sulavat korvat eli miten korvat valuisivat pisaroina pois. Ällöä, mutta ei ihan periteiset pupun korvat kuitenkaan. Ja tästä alkaisi sitten varsinainen muotin teko.


Acrystal- pinnat suojattiin kova vaahdolla, jotta kipsi ei tarttuisi niihin ja tämä olikin sitten jatkossa ongelma. Mietimme ensin, että tekisin muotit silikonista, mutta koska korvan mutkat oli täytetty ja mallit tehty plastoliinista, niin sepä ei sitten toimikaan silikonin kanssa. No, jospa sitten tehtäisiin ihan vaan kipsillä, mutta muotista ei tulisi päästävää ja korvan ja mallin välille olisi lisättävä kappaleet, mutta kova vaahtoa oli myös plastoliinissa ja siihenpä ei ollut enää mitään lisättävissä. Patti tilanne, jos ajatteli tehdä muotit haetulla tavalla....

Vaihdoin sitten mallia. Sulavat korvat vaihtuivat, ei nyt ihan pupun korviksi, mutta pupun ruuaksi. Näiden pitäisi olla porkkana-korvat. Ja miksi sitten porkkana korvat? Se vaan tuntui hyvältä idealta sillä hetkellä ja kun muoteilla alkoi olla jo hiukan kiire, niin mihinkään suuren suureen muotoiluun ei ollut nyt enää aikaa.


Valuvat korvat joutivat nyt pois, mutta ehkä sitten joskus...


Tässä porkkana-korvissa on jo ensimmäinen muottiaihio. Tässä on kerätty kipsiä porkkana-korvan alle. Aikamoiset kipsi kasat.


Toinen muottiaihio. Korvat peitetty uudella kipsikasalla, mutta ihan hallitusti.


Lisää savikasoja; taustaan tarvittiin pientä tilkettä, pariin pöytää vasten olleeseen kohtaan oli jäänyt pienet aukot.


Muotit avattuna ja platoliinimallit poistettuna. Kaiversin muotteihin kaatoaukot revultexiä varten korvan tyveen ja porkkanan päähän.


Sitten kokosin muotit uudestaan ja kuminauhoilla tiukasti kiinni. Plastoliini ruiskutettiin ruutalla muottiin sisään. Myöhemmin kävin kääntelemässä muotteja ja huomasin, että toinen muotti oli vuotanut. Aloin korjaamaan tilannetta, kun revultex oli vielä juoksevaa ja laitoin siksi aikaa toisen muotin toiseen astiaan, reunaa vasten nojaamaan. Kun olin toiseen saanut lisättyä revultexiä, niin toinen olikin ennättänyt kaatua ja niin revultex valui jälleen ja nyt yritin sitten korjailla tätä katastrofia. No, sen mitä näistä tulee, näkee sitten syksyllä. Saattaa valut mennä uusiksi, mutta idea on jo selvillä ja ensi kerralla muistan tarkistaa, että muotti pysyy pystyssä tapahtuipa mitä tahansa.