Koulutiellä jälleen, tosin nyt opiskelu on jotain ihan muuta kuin mikään tähän mennessä. 4-kympin kriisiin kuuluu kuulemma, että lähdetään opiskelemaan joko hoito- ja hoiva-alaa tai sitten käsityöläisammattiin ja minä sitten valitsin tämän jälkimmäisen. Sattuman ja suosituksen kautta alaksi valikoitui tarpeistonvalmistus ja tällä tiellä ollaan ja katsotaan mihin asti se vie. Vaan mennessä näkee ja täältä blogista voi seurata, että mitä kaikkea olen ennättänyt oppia.

Sana tarpeistonvalmistus ei kerro monellekaan juuri mitään, mutta kun sitä hiukan avaa, että kyseessä on teatterin pienrekvisiitta, niin jo vähän enemmän. Tarpeistonvalmistus on lähinnä sitä, mikä jää lavastuksen ja puvustuksen väliin.


torstai 25. huhtikuuta 2013

Muottityöt

VYÖNSOLKI

Tehtävänä oli tehdä kuvan mukainen vyönsolki savesta. Kaikissa malleissa oli sama teksti, mutta kuva-aiheista saattoi valita kotkan, pääkallon tai kruunun. Itse valitsin mallin, jossa oli kruunu ja ehdin useampaan kertaa miettiä valinnan järkevyyttä. Kruunussa oli paljon pieniä palloja niiden tökkiminen savesta ei onnistunut, pyörittäminen oli myös hankalaa, mutta onnistui sitten lopulta sitkeydellä läpimärästä savesta. Yhtään kuivempi savi kun kuivui käsissä ja pallot hajosivat muruiksi.


Muotoillut savimuotit asetettiin astiaan ja koska muotissa ei tarvitse olla kovinkaan paljoa ylimääräistä tilaa ympärillä, niin samaan astiaan saattoi laittaa useammankin mallin.


Sitten vaan sulattelemaan Vinamoldia. Sulattelu oli tehtävä ulkona, koska sisätiloissa Vinamold vaatisi todella tehokkaan ilmastoinnin, sillä käry on aika huikea.


Vinamoldia oli sekoitettava koko ajan ja varottava seoksen kiehumista. Näyttää tässä aikalailla tomaatti- tai paprikakeitolta, eikö?


Kun massa on sulanut kokonaan tasaiseksi nesteeksi, niin sen voi kaattaa varovasti astiaan. Mistä sitten johtuikin, että kun olimme kaataneet massan astiaan, niin se alkoi kuohua voimakkaasti. Myöhemmin kuulimme, että vaihtoehdot olivat että massa olisi päässyt kiehumaan tai että mallit olisivat olleet märkiä. Meitä oli kaksi sekoittajaa ja vahdimme seosta koko ajan ja siten emme usko tähän kiehumiseen. Toinen vaihtoehto saattoi hyvinkin pitää paikkansa, koska ainakin itse tosiaan jouduin pyörittelemään palloja läpimärästä savesta ja olimme kaikki vielä viimeistelleet malleja juuri ennen astiaan laittoa.


Kuohumisesta huolimatta muotit onnistuivat sittenkin; tässä on malli jo kaivettu ulos muotista ja kuohunnasta ei näy merkkiäkään. 


Muottiin on kaadettu Acrystalia ja sen annetaan kuivua hetki. Acrystal kuivuu yllättävä nopeasti ja parinkymmenen minuutin jälkeen mallin voi jo kaivaa muotista.


Ja kas, tässä on sitten valmis vyönsolki; muutama pallo oli kadonnut kuohunnan myötä, mutta muuten mallista tuli malliaihion näköinen, tosin kuvaan verrattuna olen joutunut hiukan tinkimään näköisyydestä.