Koulutiellä jälleen, tosin nyt opiskelu on jotain ihan muuta kuin mikään tähän mennessä. 4-kympin kriisiin kuuluu kuulemma, että lähdetään opiskelemaan joko hoito- ja hoiva-alaa tai sitten käsityöläisammattiin ja minä sitten valitsin tämän jälkimmäisen. Sattuman ja suosituksen kautta alaksi valikoitui tarpeistonvalmistus ja tällä tiellä ollaan ja katsotaan mihin asti se vie. Vaan mennessä näkee ja täältä blogista voi seurata, että mitä kaikkea olen ennättänyt oppia.

Sana tarpeistonvalmistus ei kerro monellekaan juuri mitään, mutta kun sitä hiukan avaa, että kyseessä on teatterin pienrekvisiitta, niin jo vähän enemmän. Tarpeistonvalmistus on lähinnä sitä, mikä jää lavastuksen ja puvustuksen väliin.


maanantai 8. huhtikuuta 2013

Ruoka

MAKEAT LEIVONNAISET

MENDIANT - KERJÄLÄISET

Siilin eleganssissa Portinvartija Renee ja hänen ystävänsä Manuela juovat usein yhdessä teetä ja teen kanssa heillä on tavallisesti Manuelan leipomia pikkuleipiä. Kirjassa mainitaan mm. mantelipuikot, mantelilastut, macaronit, mendiantit ja viskitartaletit. Päätit makeana ruokana tehdä näistä mendianteja eli kerjäläisiä. Mendiantit ovat yksinkertaisia suklaakiekkoja, joissa on päällä pähkinöitä, manteleita, rusinoita ja kuivattuja hedelmiä, joka yhtä tai kahta kerrallaan tai vaikka kaikkia sekaisin. Päätin, että minun mendianteissa olisi ainakin manteleita, pekaanipähkinöitä ja rusinoita. Kuivattuja hedelmiä tulisi, jos ennättäisin niitä ideoida ja tehdä ja jos ne vielä onnistuisivat.

Työn aloitin valamalla pekaanipähkinöistä muotin, jolla sitten voisin valaa tarvittavat pähkinät. Muotti saattoi olla näinkin yksinkertainen, koska pähkinät painetaan suklaaseen, eivätkä niiden kääntöpuolet jää näkyviin.


Seuraavaksi veistelin mantelin puolikkaita finnfoamista eli eräänlaisesta solumuovista. Veistelyn tein katkoteräveitsellä ja sen jälkeen hioin puolikkaat hienolla hiekkapaperilla.


Valmiita manteleita ja vihreällä alustalla väri korostuu hienosti; näyttävät aika aidoilta.


Rusinat olin päättänyt rypistellä paperista ja mietin jo, että millä värjään paperia sopivan väriseksi, kunnes sitten osui silmään, että koulussa on ohutta, läpikuultavaa, ruskeaa paperia, jossa väri täsmää vaaleahkoihin rusinoihin.


Lisäsin paperin palaan vähän liima-liisteriseosta ja sitten rypistelin paperin ruttuun. Painoin kynsillä paperitolloihin pitkittäisiä painautumia ja jo ennen kuivumista näytti tosi lupaavalta.


Kuivuttuaan rusinat olivat todella aidon näköisiä. Itse kun en juurikaan rusinoista välitä, niin taidankin tästä lähtien rypistellä kotona tarvittavat rusinat paperista.


Pekaanipähkinät muodostuivat sitten kuumaliimasta. Kipsimuotti eristettiin tuttuun tapaan kovalla vaahdolla ja astianpesuaineella ja sitten vaan muotit täytettiin kuumaliimalla. Koska muotit olivat niin matalia, niin nyt ei tarvittu rautalankakoukkuja irrottamisen avuksi.


Kuumaliiman jähmettymiseen ei mennyt kuin hetki ja sitten pähkinät olivat jo irrotettavissa sormin.



Irrotetut pekaanipähkinät oli pestävä ensin huolellisesti, jotta muotissa ollut saippua lähti irti. Pesun ja kuivauksen jälkeen pääsin maalaamaan pähkinöitä. Ruskean sävyt ovat hankalia ja maalin kuivuttua sävyt vielä muuttuivat. 


Ensin pähkinät olivat liian ruskeita, sitten liian tummia, liian oransseja ja viimeiseksi kai kaikkea tätä, mutta alkoi jo näyttää kuitenkin kohtuullisen aidoilta ja totesin, että se saa riittää, sillä liian maalattuinakaan ne eivät olisi sen aidomman näköisiä.


Suklaapohja mendianteihin tehtiin ruskeasta akryylimassasta. Pursotin massaa muoville ja silottelin sitä purkinkannesta itse tekemälläni muovilastalla.


Painoin mantelit, pekaanipähkinät ja rusinat saman tien märkään akryylimassaan ja jätin odottamaan kuivumista. Kuivahedelmiä en nyt sitten laittanut mendianteihin, koska kokeiluni ei ihan onnistunut; olin ajatellut, että teen kuivattua aprikoosia revultexistä, jonka väriä olen hiukan vahvistanut väripastalla. Tein pienen määrä ja lisäsin siihen pisaran keltaista ja pisaran punaista ja siitä tuli ihan liian punainen, lisäsin vielä pisaran keltaista ja sitten se olikin niin oranssin punaista, että leikkaamani suikaleet eivät käyneet edes appelsiininkuoresta, van näyttivät lähinnä paprikalta. Mahtaisinkohan tarvita paprikaa suolaiseen ruokaani? Täytypä tarkistaa.


Toisaalta kuivahedelmät eivät ole välttämättömiä; etsimissäni kuvissa oli hyvinkin erilaisia mendianteja; pelkästä pekaanipähkinästä, pähkinöiden ja mantelien sekoituksesta rusinoiden kanssa ja ilman ja vielä pähkinöitä ja kuivahedelmiä. Nämä käyvät siis varsin hyvin hakemiini malleihin tällaisinaan. Itse olin hyvinkin tyytyväinen kuivumista odottaviin mendianteihin ja mietin, että näitäpä voisi kokeilla kotona ihan aidoistakin aineista.


Käytetyt materiaalit:

Akryylimassa
Finnfoam-levy
Kuumaliima
Akryylivärit
Paperi
Liima-liisteriseos
Kipsiä (muottiin)