Koulutiellä jälleen, tosin nyt opiskelu on jotain ihan muuta kuin mikään tähän mennessä. 4-kympin kriisiin kuuluu kuulemma, että lähdetään opiskelemaan joko hoito- ja hoiva-alaa tai sitten käsityöläisammattiin ja minä sitten valitsin tämän jälkimmäisen. Sattuman ja suosituksen kautta alaksi valikoitui tarpeistonvalmistus ja tällä tiellä ollaan ja katsotaan mihin asti se vie. Vaan mennessä näkee ja täältä blogista voi seurata, että mitä kaikkea olen ennättänyt oppia.

Sana tarpeistonvalmistus ei kerro monellekaan juuri mitään, mutta kun sitä hiukan avaa, että kyseessä on teatterin pienrekvisiitta, niin jo vähän enemmän. Tarpeistonvalmistus on lähinnä sitä, mikä jää lavastuksen ja puvustuksen väliin.


keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Tekstiilityöt

SILKKIMAALAUS

Silkkimaalauksesta kokeilin muutamaa eri tekniikkaa. Ensin kokeilin tekniikkaa, jossa astiaan laitetaan liisteriä ja liisterin päälle pudotetaan pisaroita, raitoja tai muita haluttuja kuvioita. Itse pudottelin pisaroita kahdesta eri väristä. Silkki lasketaan varovasti liisterin pintaan, jolloin se imee väriä itseensä. Sitten kangas nostetaan pois liisteristä ja annetaan kuivua ennen silittämistä. Nostaessa tulee olla varovainen; kangas heilahtaa helposti ja nurkat takertuvat toisiinsa. Näin kävi minulle ensimmäisessä kokeilussa. Tein vielä toisen kokeilun samaan liisteriin ja nosto vaihe oli taas se hankalin vaihe ja onnistuin tärväämään melkein koko kankaan ryttyyn ja kun väritäplät liisterissäkin alkoivat jo olla hiukan sekaisin, niin tulos oli aika suttuinen.

Kankaaseen tuli vielä ruostetahroja tangosta, jonka päällä ne olivat kuivumassa, mutta nämä olivat ensimmäiset kokeilut ja kun ensimmäinen onnistui niistä ihan kohtuullisesti, niin olin tyytyväinen.


Toisena tekniikkana kokeilin ns. aurinkotekniikkaa. Auringonpaisteen kanssa tällä ei ole mitään tekemistä, sillä vaikka halutut kuviot suojataan, niin suojaus voi olla vaikka läpinäkyvä. Vaikutus syntyy kuivumisessa syntyvän lämmön kautta.

Leikkasin ensin haluamani muotit piirtoheitin kalvosta ja sovittelin niitä kankaalle.


Kankaaseen maalataan silkkiväreillä halutut värit, esim. voi tehdä eri levyisiä raitoja tai vaikkapa vaan ihan yksivärisen pinnan. Heti maalaamisen jälkeen, kun pinta on vielä kostea, laitetaan leikatut mallit kankaan päälle haluttuihin kohtiin ja annetaan kankaan kuivua.


Tässä valmis lopputulos; pisarat erottuvat selvästi. Reunojen haaleat laikut ovat syntyneet kuningasideasta, jossa yritin vedestä märällä siveltimellä täyttää valkoisia reunakohtia. Huono, huono idea, mutta se syntyi ihan siitä, kun vesi oli värjäytynyt siniseksi ja jotenkin vaan ajattelin, että siinä oleva väri riittäisi värjäämään kangasta. No, värjäsikin vähän, mutta teki myös rumat laikut. Aurinkotekniikalla syntyy kuitenkin hyvää jälkeä ja tulen varmaan käyttämään tätä vielä myöhemminkin.