Koulutiellä jälleen, tosin nyt opiskelu on jotain ihan muuta kuin mikään tähän mennessä. 4-kympin kriisiin kuuluu kuulemma, että lähdetään opiskelemaan joko hoito- ja hoiva-alaa tai sitten käsityöläisammattiin ja minä sitten valitsin tämän jälkimmäisen. Sattuman ja suosituksen kautta alaksi valikoitui tarpeistonvalmistus ja tällä tiellä ollaan ja katsotaan mihin asti se vie. Vaan mennessä näkee ja täältä blogista voi seurata, että mitä kaikkea olen ennättänyt oppia.

Sana tarpeistonvalmistus ei kerro monellekaan juuri mitään, mutta kun sitä hiukan avaa, että kyseessä on teatterin pienrekvisiitta, niin jo vähän enemmän. Tarpeistonvalmistus on lähinnä sitä, mikä jää lavastuksen ja puvustuksen väliin.


tiistai 16. huhtikuuta 2013

Ruoka

VISKITARTELETIT

Kirjassa mainittiin mendiantien eli kerjäläisten lisäksi viskitarteletit ja rahkapiirakan ideasta innostuneena halusin kokeilla myös niitä. Pohjan tein kuten rahkapiirakkaankin puupölystä ja puuliimasta, jossa tällä kertaa oli mukana myös liisteriä. Kuten aikaisemminkin, niin muotoilin pohjat kostean käsipaperin avulla ja laitoin ne kuivumaan muffinivuokaan.


Edellisestä kerrasta viisastuneena laitoin hiekkapusseja painoksi, jotta oikea muoto säilyisi. Liisteri liiman seassa vaikutti selvästi kuivumisaikaan; tosin viimeksi pohja sai kuivua rauhassa pääsiäisloman ajan, mutta silti pienemmät pohjat tuntuivat kuivuvan hitaammin.


Kun pohjat olivat viimein kuivuneet, niin saatoin alkaa miettiä täytettä; tarteleteissa on hiukan kiisselimäinen täyte ja se, että en löytänyt mistään suoranaisesti viskitarteletin kuvaa aiheutti päänvaivaa. Ensin ajattelin tehdä täytteen ruskeasta akryylimassasta, johon lisäisin valkoista väripastaa, mutta akryylimassaa on vaikea saada täysin sileäksi, jotta se näyttäisi kiisselimäiseltä. Sovimme opettajan kanssa, että kokeilen täytteeseen geelikynttilöihin käytettävää massaa. Tässä sulatellaan massaa.


Seuraavaksi aloin etsiä sopivaa väriä; tarkoitus oli löytää sopiva kullankeltainen tai -ruskea sävy. Alkuun lähdettiin keltaisella, jota opiskelijakollega tarvitsi sitruunapiirastaan varten, tähän pohjaan lähdin lisäämään ensin oranssia ja sitten heitin sekaan yhden ainokaisen, pikkuriikkisen vihreän värinapin ja sainkin täysin vihreän sävyn. Sitä sitten lähdin taittamaan ruskeaksi, punaisella, oranssilla ja taas keltaisella ja lopulta väri olikin aika täydellinen.


Tummiin pohjiin kaadettuna väri kuitenkin näytti suklaiselta eikä kauniista kullanruskeasta sävystä ollut enää tietoakaan.


Jäähtyessä väri muuttui aina vaan enemmän suklaiseksi, joten näistä taisikin tulla suklaatarteletteja, mutta voihan olla, että ne on maustettu viskillä tai ehkä ne ovatkin suklaisia viskitarteletteja. Eikö ne yhtä kaikki ole viskitarteletteja olivat sitten kummin vaan?


Tässä kaikki herkut koottuna samalle tarjottimelle; tämä kävisi vaikka pääsiäisen ajan herkuista, eikö? Vaan kirjasta ovat nuo suklaiset viskitarteletit ja mendiantit eli kerjäläiset ja rahkapiirakan tein sitten muuten vaan.


Tarvittavat materiaalit tarteletteihin:

Puupöly
Liima-liisteriseos
Geelikynttilämassa
Kynttilä-värit